Home > Bestemmingen > Staten > Mississippi

Mississippi

Magnolia State

Reisinformatie over Mississippi

Mississippi is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Magnolia State”, zoals de bijnaam luidt, is MS. De hoofdstad is Jackson. De naam Mississippi betekent ‘grote rivier’ in ofwel de taal van de Ojibwa of een gerelateerde Algonkian taal. Kijk voor leuke ideeën van de lokale bevolking naar Ask a Local!

Geschiedenis

Het gebied dat nu de staat Mississippi vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. Op 10 december 1817 werd Mississippi formeel, als 20e, een staat van de Verenigde Staten. Mississippi, dat veel slaven telde, stond tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog aan de kant van de Confederatie. De slechte reputatie van Mississippi ten aanzien van de rechten van zwarten, ook na de burgeroorlog, blijkt wel uit de beroemde speech die Martin Luther King gaf op 28 augustus 1963. Hierin zei hij onder meer:

“I have a dream that one day even the state of Mississippi, a desert state, sweltering with the heat of injustice and oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice”

(Vertaling: “Ik droom ervan dat op een dag zelfs de staat Mississippi, een woestijnstaat, verstikkend door de hitte van onrecht en onderdrukking, een oase van vrijheid en gerechtigheid zal zijn.”) Ook in de film In the Heat of the Night uit 1967 komt Mississippi er slecht vanaf.

Geografie

De staat Mississippi beslaat ruim 125.000 km², waarvan 121.606 km² land is. De staat behoort tot de Central tijdzone. Mississippi ligt aan de Golf van Mexico en grenst in het noorden aan de staat Tennessee, in het westen aan Arkansas en Louisiana, in het oosten aan Alabama. De belangrijkste rivier is de Mississippi, die de gehele westgrens definieert. De staat is vrij vlak; het hoogste punt is de top van Woodall Mountain (246 m). Black Creek in De Soto National Forest.

Klimaat

Mississippi heeft een vochtig subtropisch klimaat. De zomers zijn lang en de winters kort en mild. In juli komt de temperatuur op gemiddeld 28° C uit, in januari op gemiddeld 9° C.

Demografie en economie

Statig huis in Natchez (Mississippi)In 2006 telde Mississippi 2,9 miljoen inwoners met een gemiddelde dichtheid van 23 inwoners per km². De grootste stad is hoofdstad Jackson. In 2006 bedroeg het bruto binnenlands product van de staat 84 miljard dollar. Het inkomen per hoofd van de bevolking is in Mississippi het laagst van heel de Verenigde Staten. Daar staat tegenover dat de kosten van levensonderhoud ook het laagst zijn.  

Geboren in Mississipi

 • William Faulkner (1897-1962), schrijver
 • Morgan Freeman (1937), filmacteur
 • John Grisham (1955), advocaat, politicus en schrijver van juridische thrillers
 • Jim Henson (1936-1990), poppenspeler, producent en regisseur
 • James Earl Jones (1931), film- en stemacteur
 • B.B. King (1925), bluesgitarist
 • Elvis Presley (1935-1977), popzanger en acteur
 • Jimmie Rodgers (1897-1933), countryzanger
 • Britney Spears (1981), popzangeres, songwriter, danser, actrice en schrijfster
 • Donna Tartt (1963), schrijfster van thrillers
 • Tennessee Williams (1911-1983), (toneel)schrijver, dichter en essayist
 • Oprah Winfrey (1954), tv-persoonlijkheid, talkshowhost, actrice, producent en filantroop

Facts over Mississippi

Staat: Mississippi
Afkorting: MS
Hoofdstad: Jackson
Staat sinds: December 10, 1817
Netnummers: 228, 601, 662
Vogel: Mockingbird
Bloem: Magnolia
Grootste stad: Jackson
Motto: Virtute et armis – By valor and arms
Bijnaam: Magnolia State
Bevolking: 2.844.658
Lied: Go Mis-sis-sip-pi
Boom: Southern Magnolia
Tijdzone: -6

Aanliggende staten:

 • Louisiana
 • Arkansas
 • Tennessee
 • Alabama

Bezienswaardigheden in Mississippi

Muziek

Wanneer je hedendaagse muziek beluistert, of het nu heavy metal uit Scandinavië betreft of een lekker licht popdeuntje dat doet denken aan de Spaanse kusten: het is allemaal te herleiden naar de geschiedenis van de Amerikaanse muziek. Alle genres, alle grootheden en alle invloeden hier behandelen zou een ellenlang geschiedenisboek opleveren. En ondergetekende een muisarm. Deze site is dan ook bedoeld om een heel globaal overzicht te geven van Amerikaanse muziek en de belangrijkste invloeden en de lezer een idee te geven wat er allemaal aan muziek te beluisteren (en te zien) valt bij een reis naar de andere kant van de plas.

Natchez Trace Parkway

Een van de mooiste routes in Mississippi is Natchez Trace Parkway. Deze 715 kilometer lange weg loopt van Natchez tot Nashville en gaat daarbij door Mississippi. De heuvelachtige weg brengt je langs schitterende natuur, watervallen, bruggen en historische gebouwen. Ook langs de weg is genoeg te doen, zoals wandelen, paardrijden en kamperen.

Tupelo

Tupelo is vooral bekend als de geboortestad van de King of Rock and Roll. Een van de leukste bezienswaardigheden is dan ook het geboortehuis van Elvis Presley. Ook kom je langs de school van Elvis en de muziekwinkel waar hij zijn eerste gitaar kocht. Daarnaast vind je in Tupelo een leuke dierentuin en een van de grootste automusea van Noord-Amerika.